Tumblr tak berminat dengan tawaran Yahoo

Ketika kebanyakan syarikat "berjuang" untuk membeli Tumblr, Yahoo seolah-olah menjadi salah satu yang paling dekat dengan pemeteraian perjanjian itu. Dengan harga sebanyak $1.1 bilion (RM3.32 bilion).

Walau bagaimanapun, jumlah tersebut tidak cukup besar untuk Tumblr, laporan TechCrunch, memetik sumber-sumber yang mempunyai pengetahuan mengenai perkara itu.

Tambahan pula, lembaga pengarah syarikat telah menetapkan untuk bermesyuarat untuk membincangkan masalah yang berpotensi dan untuk menandatangani jumlah yang diperlukan untuk membeli platform blog.

Jika mereka tidak mencapai persetujuan dan perjanjian itu tidak menjadi, beberapa syarikat lain juga sedang memerhatikan Tumblr. Kedua-dua Facebook dan Microsoft juga dilaporkan berminat untuk membeli Tumblr.

Berbanding dengan Yahoo, bagaimanapun, kedua-dua Facebook dan Microsoft mempunyai poket yang lebih tebal dan mampu untuk membeli platform blog tanpa banyak menjejaskan kewangan mereka.

Dengan membeli Tumblr, Yahoo akan mendapat banyak pengguna muda. Rupa-rupanya, perjanjian itu masih akan memerlukan David Karp untuk memimpin syarikat, tetapi mereka harus membangunkan integrasi yang lebih mendalam dengan platform Yahoo sendiri. Tumblr kini mempunyai lebih 100 juta blog di platform.

Labels: ,