Yahoo berjaya beli Tumblr dengan harga $1.1 bilion

Yahoo telah membeli Tumblr dengan harga $1.1 bilion (RM3.32 bilion), selepas lembaga pengarah syarikat telah meluluskan pengambilalihan tersebut. Harga yang lebih tinggi daripada apa yang Facebook bayar untuk Instagram.

Tahun lalu, Yahoo telah banyak membeli-belah dan penyusunan semula syarikat itu di bawah CEO Marissa Mayer. Selepas sepuluh pembelian yang menelan kos tidak terlalu banyak, Tumblr adalah yang menelan belanja terbesar.

Dalam usaha untuk mengubah Yahoo ke tempat di mana anak-anak muda mahu, syarikat itu telah memberi tumpuan kepada pengukuhan platform mudah alih. Tambahan pula, usaha-usaha untuk menarik orang muda juga telah digerakkan.

Platform blog sosial seolah-olah menjadi medium terbaik untuk Yahoo sekarang, kerana mereka mempunyai lebih 100 juta blog, kebanyakan mereka mendapat perhatian orang muda.

Ketua Pegawai Eksekutif Tumblr David Karp akan terus menerajui syarikat itu untuk beberapa tahun akan datang. Ini bermakna bahawa idea-idea tentang bagaimana untuk menjalankan Tumblr tidak mungkin mengubah arah di mana syarikat itu diketuai.

Labels: ,