Facebook mungkin akan lancarkan pengganti Google Reader

Facebook akan melancarkan sesuatu minggu depan. Mereka tidak hebahkan apa benda, tetapi telah menjemput media untuk datang dan melihat produk baru mereka.

Tetapi kali ini, tidak banyak membuat spekulasi mengenai. Terdapat tidak kerana banyak khabar angin mengenai produk Facebook atau ciri-ciri untuk beberapa bulan yang lalu, terutama sekarang bahawa "Facebook Phone" membuat kemunculan sulung.

Beberapa hari lalu, salah satu pemaju perasan sesuatu yang menarik dalam kod sumber Facebook, menyebut suapan RSS. Google semakin bersedia untuk menarik palam pada Reader Google, dengan mendakwa bahawa ia hanya tidak cukup popular.


Banyak syarikat-syarikat kecil dan juga Digg baru berkata mereka lebih daripada gembira untuk mengalu-alukan pengguna Reader. Tetapi semua orang bersetuju bahawa pasaran adalah kecil dan RSS telah hilang potensi.

Jadi tidak mungkin bahawa Facebook akan melancarkan pembaca berita tradisional serupa dengan Google Reader. Facebook mempunyai akses kepada banyak data mengenai apa yang pengguna baca dan kongsi dan algoritma yang sengaja direka untuk mencari cerita-cerita yang orang suka.

Ia harus menjadi agak mudah untuk menggunakan pengetahuan itu kepada suapan berita penuh dan datang dengan produk yang menarik. Malah, TechCrunch yakin bahawa ini adalah apa yang Facebook akan lancarkan minggu depan.

Labels: ,