Telefon pertama dengan Firefox OS berada di pasaran

Telefon pertama yang memperkenalkan Firefox OS kini dijual. Salah satu daripadanya adalah peranti murah ZTE dijual oleh Telefonica milik Movistar, ZTE Open, hanya sebuah telefon pintar kecil 3.5 inci. Sementara itu, Deutsche Telekom menjual Alcatel One Touch Fire, dengan harga yang lebih kurang sama.

Itu adalah jenis telefon yang Mozilla sasarkan, sekurang-kurangnya pada permulaan. Walau bagaimanapun, telefon dijual dengan "kebenaran" dari pihak Mozilla (atau rakan kongsi).

"Firefox OS termasuk semua perkara-perkara yang orang perlu keluar daripada telefon pintar dari kotak - panggilan, mesej, e-mel, kamera dan banyak lagi - serta perkara-perkara yang anda mahu telefon pintar tawarkan," jelas Mozilla.

"Firefox OS juga mempunyai ciri-ciri sosial dengan Facebook dan Twitter, peta HERE dengan keupayaan luar talian dan berjalan pintar, memandu dan arah transit awam, ciri-ciri yang amat digemari seperti pelayar web Firefox, keupayaan baru untuk menemui penggunaan satu masa dan aplikasi, Firefox Marketplace dan banyak lagi," katanya.

Dengan Firefox Marketplace, anda hanya perlu cari sesuatu yang anda perlukan (contohnya unit coverter), cari, gunakannya, dan buangnya. Anda tidak perlu install apa-apa untuk tugas yang anda hanya melakukan sekali atau dua kali sebulan.

Anda boleh sign up untuk mendapat notifikasi apabila telefon pintar Firefox OS boleh didapati di Malaysia di homepage Firefox OS.

Labels: