Yahoo akan reset ID yang tidak aktif

Yahoo akan menetapkan semula (resetting) semua ID yang sudah tidak aktif pada Isnin, 15 Julai, jadi masih ada masa bagi anda untuk menuntut kembali alamat e-mel lama yang anda mahu gunakan.

Menurut pengumuman yang dibuat sebulan lalu, Yahoo mahu membersihkan ID yang semua orang mahu untuk masa yang lama dan yang telah disekat oleh pengguna tidak aktif. Bermula 15 Julai, semua akaun-akaun yang tidak aktif sekurang-kurangnya 12 bulan akan di-reset.

Mereka yang sedang mencari ID tertentu boleh mempertaruhkan tuntutan untuk mereka dan ia akan menjadi satu lagi beberapa minggu sehingga mereka diberi akses kepada alamat.

Beberapa kebimbangan keselamatan telah muncul berikutan pengumuman itu, terutama dari orang-orang yang mempunyai hubungan di antara pelbagai akaun e-mel. Walau bagaimanapun, Yahoo mengatakan bahawa hanya 7 peratus daripada ID terikat kepada akaun e-mel Yahoo sebena

Syarikat itu telah menyebut bahawa mereka akan menyelaraskan dengan syarikat-syarikat web utama, termasuk Google dan Amazon untuk mengurangkan risiko kecurian identiti.

Jadi, jika ada alamat e-mel lama yang anda masih mahu simpan dan gunakan, lebih baik anda cuba ingat kata laluan dan log masuk ke dalam akaun.

Labels: