Facebook mahu semua orang dapat layari Internet

Facebook telah bekerjasama dengan beberapa syarikat teknologi untuk mencuba dan meningkatkan akses internet, kelajuan dan ketersediaan di seluruh dunia. Inisiatif baru, di bawah nama Internet.org, akan memberi tumpuan kepada semua aspek yang boleh diperbaiki, teknologi, model perniagaan dan sebagainya.

"Terdapat halangan yang besar di negara-negara membangun untuk menyambung dan menyertai ekonomi pengetahuan. Internet.org membawa bersama perkongsian global yang akan bekerja untuk mengatasi cabaran-cabaran ini, termasuk membuat akses internet untuk mereka yang tidak boleh kini mampu," kata Mark Zuckerberg.

Matlamat inisiatif ini adalah untuk membawa Internet kepada dua pertiga daripada penduduk di dunia yang tidak boleh mengakses atau mampu, melalui apa-apa cara yang diperlukan.

Facebook telah bekerjasama dengan Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm dan Samsung untuk menjadikan perkara ini satu kenyataan. Mereka akan bekerja pada telefon yang lebih murah, teknologi lebih bijak dan lebih banyak insentif untuk mendapatkan orang lain yang terlibat.

Salah satu matlamat yang besar adalah untuk menjadikan Internet lebih murah daripada hari ini, dalam semua bidang. Dalam satu tangan, telefon, yang akan menjadi cara utama kebanyakan orang berhubung ke Internet, perlu mendapatkan lebih murah dan lebih baik.

Tetapi kumpulan itu juga akan berusaha untuk meningkatkan prestasi dan jalur lebar keperluan rangkaian, bermula dengan lebih banyak data aplikasi yang cekap dan berterusan dengan mampatan yang lebih baik, data yang lebih baik caching dan sebagainya.

Buat masa ini, laman web Internet.org telah ditubuhkan untuk menyediakan maklumat mengenai matlamat dan apa yang telah dilakukan setakat ini.

[imej credit kepada techrunch.com]

Labels: ,