Google perkenalkan Android Device Manager


Jika anda seorang pengguna iPhone, anda mesti biasa dengan aplikasi Apple digelar sebagai "Find My iPhone" yang membantu pengguna mencari dan kosongkan peranti mereka dari jauh sekiranya ia hilang atau dicuri.

Sehingga kini, pengguna Android terpaksa bergantung kepada aplikasi pihak ketiga seperti Where’s My Droid dan Find My Phone tetapi Google akhirnya menyelesaikan masalah ini dan melancarkan permohonan rasmi dikenali sebagai Android Device Manager.

Dengan Android Device Manager, pengguna dari jauh boleh mengesan peranti mereka dalam kes kecurian atau hilang dan menghapuskan data dari untuk melindungi privasi mereka. Peranti dipaparkan pada peta dalam masa nyata, seperti Find My iPhone.

Selain itu aplikasi ini juga akan membolehkan anda membunyikan dering peranti anda pada jumlah maksimum supaya anda boleh dengarnya. Tidak banyak maklumat yang dikeluarkan menjangkakan asas tentang apa yang perkhidmatan bawa. Tetapi saya fikir ia merangkumi semua ciri-ciri asas yang amat diperlukan sekarang.

Perkhidmatan ini akan disediakan pada akhir bulan ini dan memerlukan Android 2.2 untuk berfungsi dengan baik. Selain itu, anda mesti log masuk dengan akaun Google anda untuk menggunakan perkhidmatan ini. Terdapat juga satu aplikasi untuk mengurus dan mengesan peranti anda, yang dijangka melanda Google Play Store tidak lama lagi.

[sumber dari: Official Android Blog]

Labels: , ,