Google Chrome genap 5 tahun

Google Chrome
Google Chrome telah genap lima tahun sejak mula diperkenalkan pada September 2, 2008. Sejak versi beta pertama untuk Windows dikeluarkan, Chrome telah menjadi salah satu daripada pelayar yang paling banyak digunakan di dunia.

Kembali pada bulan September 2008, Google mengeluarkan projek sumber terbuka yang disebut Chromium. Pelayar ini telah dikeluarkan dalam 43 bahasa yang berbeza.

Ia tidak mengambil masa yang lama sebelum Chrome mula mendapat banyak pengguna dan peratusan meningkat dengan cepat dalam tahun-tahun berikutnya.

Pada bulan Ogos 2013, carta baru dari Statista menunjukkan Chrome telah digunakan oleh 43 peratus daripada semua pengguna Internet. Yang menghairankan, kadar paling rendah yang didaftarkan di Amerika Utara, di mana hanya 36 peratus daripada pengguna Internet memilih untuk Chrome.

Chrome adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelayar yang paling selamat di dunia, meninggalkan tidak terjejas dari pelbagai pertemuan dengan penggodam. Syarikat itu juga mengundang penggodam untuk mencari kelemahan keselamatan dalam Chrome, memberikan mereka hadiah wang untuk setiap mencari.

Labels: