Google dedahkan navbar dan logo baru

Google telah membuat pengumuman rasmi yang mereka beralih kepada pelancar aplikasi baru dan menamatkan navbar hitam yang anda biasa lihat di atas laman web Google sebelum ni.

Syarikat itu telah bereksperimen untuk beberapa ketika dan telah cuba untuk menghilangkan navbar hitam selama lebih daripada beberapa tahun, tetapi ia kelihatan seperti ia akhirnya menemui sesuatu untuk menggantikannya.

"Jika anda seperti saya, anda bergerak antara peranti dan produk Google yang secara tetap. Anda mungkin menyemak Gmail pada telefon contohnya, kemudian menyusun Calendar melalui komputer riba, kemudian menyemak imbas foto Google+ dari tablet," Eddie Kessler dari Google memberitahu.

Matlamat pelancar aplikasi baru ini adalah untuk mewujudkan satu pengalaman yang bersatu, satu Google dengan satu pandangan, tidak kira apa produk yang anda gunakan pada bila-bila masa.

Logo baru yang diperkenalkan bukannya betul-betul baru, ia hanya ada sedikit perubahan dari segi warna font sahaja. Syarikat itu berkata ia akan melancarkan kemas kini ni di seluruh produk Google dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

Labels: