Twitter bersiap sedia untuk tersenarai di bursa saham

Twitter telah mengumumkan yang mereka akan dibuka untuk awam (IPO). Syarikat itu memaklumkan semua orang melalui tweet bahawa ia telah memfailkan dengan SEC untuk tersenarai secara awam.

Nilai Twitter sekarang lebih kurang $10 bilion (RM33 bilion) dan IPO itu sepatutnya menjana lebih banyak wang untuk membantu ia bersaing dengan Google, Facebook, dan Yahoo.

Fail tersebut ditandatangani oleh Twitter bertanda sebagai "sulit" atau dikenali sebagai "rahsia" IPO. Twitter masih perlu memaklumkan pelabur mengenai keadaan kewangan, tetapi ini hanya akan diperlukan tiga minggu, iaitu kempen pemasaran yang menawarkan awam.

Setakat ini, tiada sebarang maklumat mengenai pakej saham syarikat itu tawarkan, satu tarikh rasmi apabila saham boleh didapati untuk dagangan, atau harga anggaran sesaham.

Pada hari Rabu, Mark Zuckerberg menggalakkan Twitter untuk pergi awam dan walaupun dia bukan orang yang terbaik untuk memberi nasihat mengenai bagaimana untuk melancarkan IPO dengan sempurna, mereka masih perlu melakukannya.

Labels: