Cara sistem komen baru YouTube berfungsi


Pada hari Rabu minggu lepas, Google mengumumkan bahawa ia akhirnya melaksanakan perubahan pada sistem komen YouTube. Mereka telah berpindah ke sistem komen yang dikusakan oleh Google+, terus menjadikan YouTube untuk lebih besar "lapisan sosial" Google.

Berbagai reaksi pengguna dilemparkan. Adakah anda fikir ini adalah langkah yang tepat untuk YouTube? Dengan sistem baru ini, Google berkata, komen-komen yang "anda ambil berat tentang" akan berada di atas. Google tahu apa yang anda ambil berat.

Realitinya, pengguna akan melihat komen di bahagian atas senarai dari tuan punya video sendiri, personaliti popular, "yang terlibat perbincangan" tentang video itu, dan sudah tentu, orang-orang dari Google+ Circles anda. Anda masih mempunyai pilihan untuk melihat komen-komen yang paling terbaru dengan beralih daripada "top comments" untuk "newest first".

Sistem ini juga membolehkan anda untuk menyesuaikan tahap privasi bagi komen sendiri. Anda boleh memberi komen secara umum, atau hanya kepada orang-orang di dalam Circles sahaja atau hanya untuk satu orang. Balasan secara thread seperti dalam Gmail.

Pemilik video disediakan dengan alat untuk review komen terlebih dahulu sebelum ia disiarkan, dan boleh menyekat kata-kata tertentu. Mereka boleh juga auto-approve komen daripada peminat tertentu.

Labels: ,